Kruimeltaart met karamelpudding

Wendy • jun. 03, 2021

Als we hier in huis een verjaardag hebben bakken we meestal de taart zelf. Ik heb dit recept ooit gevonden en uitgeprint. Deze taart vinden ze hier in huis allemaal lekker. Ik heb ooit een recept uitgeprint van de AH recepten pagina volgens mij maar hier en daar zijn wat dingen aangepast omdat ik het toch net wat anders deed. Elke keer als ik hem wil maken ben ik het recept weer kwijt, als ik hem vindt dan valt me op hoe slecht de print is geworden. Hij is echt zeker de moeite om te maken. Ik zet hem even online want dan kan ik hem de volgende keer ook sneller vinden.  

Ingrediënten

Voor een taart voor 12 personen heb je het volgende nodig:

Voor de bodem:

  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 1  ei
  • 75 gram koude roomboter
  • 1 snufje zout


Voor de kruimels:

  • 100 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 gram bloem
  • 110 gram koude roomboter


Voor de pudding:

  • 800 ml melk en nog een beetje
  • 150 gram suiker om te branden
  • 85 gram custard
  • 20 gram suiker extra
  • 70 ml slagroom



Bereiding:

Voor de bodem:

Meng de 150 gram bloem, 1/2 theelepel bakpoeder, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, zout, 1 ei, 75 gram koude boter.

Kneed een deeg van deze ingrediënten en leg het minstens een half uur koud. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bodem van een 28cm-springvorm  met het deeg en bak dit 10 minuten. Draai de oven nu naar 160 graden.


Voor de kruimels:

Meng de 150 gram bloem, 100 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker,  en snijdt er 110 gram koude boter in blokjes door.

Wrijf de boter er vervolgens door tot een min of meer egaal kruimelig geheel ontstaat. Hier vechten ze om de grootste kruimel, om die te maken knijp je een handvol mengsel stevig samen en laat dat losjes verbrokkelen.


Voor de pudding:

Je hebt nu het volgende nodig; 800 ml melk en nog een beetje, 150 gram suiker om te branden, 85 gram custard, 20 gram suiker extra, 70 ml slagroom.

Doe de 150 gram suiker in een pan met dikke bodem met een paar eetlepels water. Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur laag en laat de pan (lang) staan tot er een goudbruine massa ontstaan is. Hoe bruiner, hoe minder zoet. Pas op, in dit stadium wordt de pan gloeiend heet. Giet er dan ongeveer 50 ml koud water bij (schrik niet). Giet de melk erbij en laat de karamel hierin oplossen terwijl je roert en de melk heet laat worden. Maak de custard aan met net genoeg koude melk om het vloeibaar te kunnen roeren. Giet dit bij de hete melk terwijl je fanatiek met een garde roert. Laat de pudding een paar minuten tegen de kook aan binden. Doe er tenslotte de extra suiker en de slagroom bij.


Dan kun je  de pudding op de voorgebakken bodem gieten en de kruimels kun je erover strooien.

Bak de taart tot de kruimels licht beginnen te kleuren of ongeveer 40 minuten op 160 graden.



Laat hieronder een reactie achter

Share by: